Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Βιβλική καταστροφή στη Θάσο: Στάχτη σπίτια, καλλιέργειες και δασικές εκτάσει, καίει ακόμη η φωτιά

Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα που καίει τη Θάσο και μέχρι στιγμής έχει μετατρέψει σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης και σπίτια, ενώ μετά τις καταστροφές το νησί θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Χθες βράδυ οι εναέριες ρίψεις σταμάτησαν και θα ξεκίναγαν σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας.
Ωστόσο την Κυριακή , το δύσκολο έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης δυσχέραιναν οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή και είχαν ως αποτέλεσμα την αναζωπύρωση εστιών που είχαν ήδη σβήσει νωρίτερα οπότε χρειαζόταν συστηματική και μεθοδική δουλειά που πολλές φορές γινόταν με την βοήθεια των επίγειων δυνάμενων καθώς ο πυκνός καπνός εμπόδιζε την ορατότητα των χειριστών των αεροπλάνων και ελικοπτέρων.
Στα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 250 πυροσβέστες με 73 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρούν 7 καναντέρ, 2 πετζετέλ και 6 ελικόπτερα με τον αναπληρωτή υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που κήρυξε το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης να τονίζει ότι στην περιοχή επιχειρεί το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας κάνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για «πρωτόγνωρη συγκέντρωση μέσων» δασοπυρόσβεσης.

Κάηκαν σπίτια

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου στην βορειοανατολική πλευρά του νησιού κάηκαν σπίτια ενώ έγιναν στάχτη μεγάλες δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες και υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα.
Σύμφωνα με κατοίκους που μίλησαν στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, έχουν καεί 10 σπίτια στον οικισμό «Μικρό Καζαβίτι» και 3 στον οικισμό «Μεγάλο Καζαβίτι», ενώ σημειωθεί καταστροφές σε τουριστικές μονάδες σε Θυμωνία και Αλύκη.

Δήμαρχος Θάσου: Ελεγχόμενη κατάσταση

Ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την Κυριακή έκανε λόγο πλέον για μια ελεγχόμενη κατάσταση στα πύρινα μέτωπα υπογραμμίζοντας ότι σε κάποια από αυτά υπάρχει μια σημαντική ύφεση, ωστόσο συμπλήρωσε «ότι είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις όταν υπάρχουν φωτιές τέτοιου μεγέθους και πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι. Από χθες είδαμε τη φωτιά κυριολεκτικά να μετακινείται με απίστευτες ταχύτητες από την μια άκρη στην άλλη χωρίς να μπορούμε να την ελέγξουμε.
Κάπως έτσι και νωρίς το απόγευμα υπήρχε έξαρση της φωτιάς στην Τοπική Κοινότητα Ραχωνίου όπου όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις επικεντρώθηκαν και απέτρεψαν τα χειρότερα».
Ο κ. Χατζηεμμανουήλ πάντως σημείωσε ότι σε σύγκριση με το προηγμένο βράδυ του Σαββάτου, η κατάσταση την Κυριακή ήταν πολύ καλύτερη καθώς υπήρχε μεγαλύτερος συντονισμός και οργάνωση. Απέφυγε ωστόσο να κάνει εκτίμηση για τον όγκο των δασικών και αγροτικών εκτάσεων που αποτέφρωσε η φωτιά λέγοντας ότι αυτό θα γίνει εφόσον σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς.
Ο ίδιος ενημέρωσε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προκειμένου να αναβληθεί για μία ή δύο μέρες η έναρξη της σχολικής χρονιάς έως ότου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

Στη Θάσο ο Αλέξης Τσίπρας

Επιτόπου ενημέρωση για τις συνθήκες που επικρατούν στο νησί μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς καθώς και για την επιχείρηση κατάσβεσης, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός που επισκέπτεται για τον λόγο αυτό τη Θάσο, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Κυριακής από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.
Η προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά αναβάλλεται. Είχε προγραμματιστεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κεφαλλονιά προκειμένου να παραστεί στον Αγιασμό για την νέα Σχολική Χρονιά και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα Α’ και Β’ Λύκειο στη θέση «Φαραώ» και να λάβει μέρος σε σύσκεψη για την αποκατάσταση των ζημιών που είχε αφήσει πίσω του ο σεισμός.

πηγή:pixlax.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.