Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Οφέλη για την υγεία με αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου

Τα οφέλη για την υγεία με τη χρήση αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου είναι γνωστά και ευρεία και οι ιδιότητές του περιλαμβάνουν αντι-φλεγμονώδη, αντισπασμωδική, αποσυμφορητική, αποσμητική, αντισηπτική, αντιβακτηριακή, τονωτική δράση
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου είναι άχρωμο και έχει μια χαρακτηριστική γεύση και οσμή.

eucalyptusessentialoil
Αν και το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει τις περισσότερες από τις ιδιότητες ενός τυπικού πτητικού ελαίου, δεν είναι πολύ δημοφιλές στην αρωματοθεραπεία ελαίων γιατί λίγα γι’ αυτό ήταν γνωστά μέχρι τους τελευταίους αιώνες, συγκριτικά με άλλες πιο αρχαίες ουσίες αρωματοθεραπείας. Τα πολυάριθμα οφέλη για την υγεία από το έλαιο ευκαλύπτου έχουν προσελκύσει την προσοχή όλου του κόσμου με αποτέλεσμα την ευρύτερη εξερεύνηση στην χρήση του, τόσο στην αρωματοθεραπεία όσο και στη συμβατική ιατρική.
Τα οφέλη για την υγεία από το έλαιο ευκαλύπτου
Πληγές: Το αιθέριο έλαιο Ευκαλύπτου έχει αντισηπτικές ιδιότητες, λόγω της μικροβιοκτόνου ιδιότητας του, η οποία είναι ένα καλά τεκμηριωμένο αντισηπτικό. Ως εκ τούτου, το έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται για την επούλωση πληγών, ελκών, εγκαυμάτων, για κοψίματα, εκδορές και πληγές. Είναι επίσης μια αποτελεσματική αλοιφή για τα τσιμπήματα εντόμων.
Αναπνευστικά προβλήματα: Είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία ενός αριθμού των αναπνευστικών προβλημάτων, όπως κρύωμα, βήχας, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, άσθμα, ρινική συμφόρηση, βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα. Το έλαιο ευκαλύπτου έχει δράση αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιμικροβιακή, αντιιική, αντιφλεγμονώδη και αποσυμφορητική στη φύση, η οποία τοκάνει ένα καλό συστατικό κάνει σε πολλά φάρμακα που θεραπεύουν αναπνευστικά προβλήματα.
Φυματίωση και πνευμονία: Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου έχει πολλές αντιβακτηριακές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για μαλάξεις στο στήθος, επάλειψη ή εισπνοές ατμού ή εισπνοής. Μπορεί να ανακουφίσει τα σημεία και τα συμπτώματα των επιβλαβών συνθηκών όπως η φυματίωση από την εκκαθάριση των πνευμόνων και τη μείωση της φλεγμονής. Είναι καλύτερα αν εφαρμόζεται τόσο στο στήθος και στην πλάτη, πάνω από την περιοχή των πνευμόνων.
Ψυχική εξάντληση: Ένας πολύ σημαντικός λόγος που πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν έλαιο ευκαλύπτου είναι ότι δημιουργεί μια δροσιστική και αναζωογονητική δράση. Κανονικά, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες διαταραχές είναι λίγο υποτονικοί. Το έλαιο ευκαλύπτου είναι διεγερτικό, απομακρύνει την εξάντληση και την πνευματική νωθρότητα και αναζωογονεί. Μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία κατά του στρες και των ψυχικών διαταραχών. Εκτός από την ψυχική εξάντληση, ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται συνήθως για την τόνωση της νοητικής δραστηριότητας και την αύξηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.
Πόνος στους μυς : Εάν αντιμετωπίζετε κοινούς και μυϊκούς πόνους, το μασάζ με έλαιο ευκαλύπτου στην επιφάνεια του δέρματος βοηθά στην ανακούφιση από το στρες και τον πόνο. Το πτητικό έλαιο ευκαλύπτου είναι αναλγητικό και αντιφλεγμονώδες. Ως εκ τούτου, είναι συχνά συνιστάται σε ασθενείς που πάσχουν από ρευματισμούς, οσφυαλγίες, διάστρεμμα συνδέσμων και τενόντων, πιασμένους μυς, ακόμα και νεύρων.
Οδοντιατρική περίθαλψη: Είναι πολύ αποτελεσματικό ενάντια σε κοιλότητες, οδοντική πλάκα, ουλίτιδα και άλλες οδοντιατρικές λοιμώξεις λόγω της ιδιότητες μικροβιοκτόνου. Αυτός είναι ο λόγος που τι αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου συνήθως εμφανίζεται ως ένα δραστικό συστατικό σε στοματικά διαλύματα, οδοντόκρεμα και άλλα οδοντιατρικών προϊόντων υγιεινής.
Ψείρες: Λόγω της γνωστής εντομοαπωθητικής ιδιότητας του και ως φυσικό φυτοφάρμακο, συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία κατά των ψειρών, πολύ πιο ασφαλές από τις επικίνδυνες χημικές ουσίες που δεν θέλετε να απορροφηθούν από το δέρμα σας. Βάλτε στο χτένισμα μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου στο μολυσμένο κεφάλι, είναι μια πολύ καλύτερη και υγιέστερη λύση.
Εντερικά μικρόβια: Το έλαιο ευκαλύπτου είναι ένα ανθελμινθικό και χρησιμοποιείται συχνά για την αφαίρεση μικροβίων στο έντερο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να αποτρέψει πολλά από τα βακτήρια, μικρόβια και παρασιτικά στα διάφορα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στις ευαίσθητες περιοχές όπως του παχέος εντέρου και του εντέρου.
Φροντίδα δέρματος: Το έλαιο ευκαλύπτου συχνά εφαρμόζεται τοπικά για τη θεραπεία λοιμώξεων του δέρματος.
Διαβήτης: Όταν προσλαμβάνεται, το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Οι ιδιότητές του ως αγγειοδιασταλτικό παρέχει οφέλη από την αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος. Οι διαβητικοί ασθενείς υποφέρουν συνήθως από την έλλειψη καλής κυκλοφορίας και μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη, ακόμα και με αποτέλεσμα ακρωτηριασμού ή θάνατο. Ως εκ τούτου, είναι μια καλή ιδέα να κάνετε συχνά μασάζ με έλαιο ευκαλύπτου στο δέρμα τοπικά, καθώς και εισπνοές.
Πυρετός: Χρησιμοποιείται επίσης ως αντιπυρετικό και για τη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος. Γι’ αυτό και ονομάζεται επίσης «λάδι πυρετού».
Άλλες χρήσεις τους ελαίου ευκαλύπτου
Αποσμητικό δωματίου: Είναι τέλειο αποσμητικό δωματίου αλλά και για τα νοσοκομεία λόγω της δράσης του κατά βακτηρίων και μικροβίων στον αέρα, διατηρώντας το περιβάλλον και τα δωμάτια καθαρά και αποστειρωμένα.
Σαπούνια: Χρησιμοποιείται συχνά σε σαπούνια, απορρυπαντικά και οικιακά καθαριστικά. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ευχάριστο άρωμα και την επίδρασή του ως αποσμητικό, αντιβακτηριακό, αντισηπτικό, και αντιμικροβιακό.
Ευκάλυπτος-Oil Στοματική πλύση: Όπως προαναφέρθηκε, το έλαιο είναι ένα θεμελιώδες συστατικό σε πολλά στοματικά διαλύματα και οδοντόκρεμες. Σημαντικός αριθμός μελετών δείχνει τις αντιμικροβιακές ιδιότητες του, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα ή στο σώμα.
Σάουνα: Πολλοί άνθρωποι προσθέτουν έλαιο ευκαλύπτου σε λουτρά, ιαματικά λουτρά και σάουνες, λόγω της δροσιστικής και αντισηπτικής του ιδιότητας.
Τα περισσότερα από τα οφέλη του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου μπορεί να προσεγγιστούν μέσω του ατμού, καθώς και της τοπικής εφαρμογής ή κατάποσης. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιείται συνήθως σε αρωματοθεραπεία, η οποία συχνά περιλαμβάνονται σε πακέτα θεραπείας spa.
Η χρήση ελαίου ευκαλύπτου στην αρωματοθεραπεία σταδιακά αυξάνεται σε δημοτικότητα, διότι συνδυάζει καλά με πολλά άλλα αιθέρια έλαια, συμπεριλαμβανομένων των αιθέριων ελαίων θυμάρι, δεντρολίβανο, μαντζουράνα, λεβάντα, ξύλο κέδρου και λιβάνι .
Υπάρχουν μερικοί κίνδυνοι από τη λήψη υπερβολικής δόσης ευκαλύπτου, επειδή όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες, το έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να είναι τοξικό. Μπορεί επίσης να παρεμβαίνει με άλλα ομοιοπαθητικά θεραπείες. Επίσης, για ορισμένα άτομα με αλλεργικές ευαισθησίες, το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου μπορεί να είναι αιτία αερομεταφερόμενης δερματίτιδας εξ επαφής, η οποία μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστη, ή ακόμη και επικίνδυνη. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε νέα εντατική εναλλακτική ιατρική θεραπεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για οδηγίες ή τεστ αλλεργίας.
ΠΡΟΣΟΧΗ: πριν την οποιαδήποτε χρήση συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τη δόση και τον τρόπο χρήσης.
 
 πηγή:i-gata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.