Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Στάχτη το μεγαλύτερο μέρος του hotspot μετά την άγρια νύχτα στη Λέσβο

Σκηνικό τεράστιας καταστροφής αποκαλύπτεται στο hotspot στη Μόρια της Λέσβου μία ημέρα μετά τις άγριες συμπλοκές μεταξύ μεταναστών που προκάλεσαν κόλαση φωτιάς συνθέτοντας ένα σκηνικό τρόμου.


Ανησυχία στην Αθήνα που αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης την ώρα που στο νησί φτάνουν επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ.
Μέχρι και το μεσημέρι η μυρωδιά από τα αποκαΐδια ήταν έντονη ενώ το πρώτο φως της ημέρας αποκάλυπτε ένα σκηνικό καταστροφής. Λίγες ώρες νωρίτερα ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας είχαν δώσει μάχη με τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς και λίγο πριν από τα μεσάνυχτα κατάφεραν να τις σβήσουν, με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, να κάνει λόγο για καταστροφή περίπου του 60% των εγκαταστάσεων, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ πάνω από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν. Επίσης, η πυρκαγιά κατέστρεψε γύρω στις 40 – 50 σκηνές.hotspot
Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου το μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.
Σήμερα και μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες.
Αύριο, θα μεταφερθούν στο νησί και επιπλέον 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Σημειώνεται, ότι οι σκηνές έχουν τη δυνατότητα να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.
Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν η πυρκαγιά κατέστρεψε ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας υπέγραφε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό.
Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Μόριας, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει και στη ναύλωση δεύτερου πλοίου.
Σύμφωνα με αυτά θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο δυο διμοιρίες ΜΑΤ. Ανακοινώνοντας την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στο νησί, ο αναπλ. υπ. Προστασίας του Πολίτη, κ. Τόσκας έκανε μάλιστα λόγο για «προστάτες Χρυσαυγίτες ή υποστηρικτές τους». 

Το χρονικό της έντασης

Η νέα ένταση ξεκίνησε το βράδυ, λίγες ώρες μετά τα απογευματινά επεισόδια, όταν συγκρούστηκαν ομάδες Πακιστανών και Αφγανών μεταναστών.
Οι συγκρούσεις γενικεύτηκαν με την εμπλοκή κι άλλων εθνοτικών ομάδων και γρήγορα η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο. Μεγάλες εστίες φωτιάς άρχισαν να ξεπηδούν από διάφορα σημεία του καταυλισμού, με σκηνές, κοντέινερ και άλλο εξοπλισμό να παραδίδεται στις φλόγες.
Στάχτη το μεγαλύτερο μέρος του hotspot μετά την άγρια νύχτα στη Λέσβο


hotspot
Αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, η πτέρυγα όπου φιλοξενούνται 140 ασυνόδευτοι ανήλικοι εκκενώθηκε με τα παιδιά να μεταφέρονται σε ασφαλή περιοχή στο πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης ενώ, σύμφωνα με την Guardian που επικαλείται αστυνομικές πηγές, περίπου 3.000 – 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες, άντρες, γυναίκες και παιδιά, έριξαν την περίφραξη και βγήκαν από την εγκατάσταση μαζικά, κινούμενοι προς τη Μυτιλήνη.
Την ίδια ώρα δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούσαν να αποτρέψουν τη μαζική φυγή και, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, μετά τις 23.00 το βράδυ, η πλειονότητα των μεταναστών που είχαν εγκαταλείψει το hot spot άρχισαν να επιστρέφουν σε αυτό.
Από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν 18 αλλοδαποί, διαφόρων εθνικοτήτων, από τους οποίους συνελήφθησαν οι 9. Σε βάρους σχηματίστηκε δικογραφία και αναμένεται να οδηγηθούν στον εισαγγελέα.
Στη Μυτιλήνη την ίδια ώρα εθελοντές έδιναν μάχη προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για τη προσωρινή φιλοξενία μερίδας των άστεγων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ που λειτουργεί με ευθύνη του Δήμου Λέσβου. Νωρίτερα ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός είχε δηλώσει στο Έθνος πως η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη και είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση να στείλει ένα πλοίο για την αποσυμφόρηση του νησιού με τη μεταφορά σημαντικού αριθμού ατόμων στην ηπειρωτική χώρα.
Ανησυχία και συσκέψεις στην Αθήνα
Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις στο νησί προκαλούν έντονο προβληματισμό στην Αθήνα, καθώς υπάρχει φόβος η ένταση να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα νησιά που υπάρχουν αντίστοιχες δομές φιλοξενίας.
Σε πρωινή σύσκεψη συζητήθηκαν επιπλέον λύσεις ανακούφισης τόσο της Λέσβου όσο και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου που δέχονται ροές μεταναστών και προσφύγων που στη συνέχεια εγκλωβίζονται.
Για επεισόδια – προειδοποίηση έκανε σήμερα λόγο ο δήμαρχος Λέσβου κ. Γαληνός, ο οποίος κατήγγειλε επίσης 4-5 στελέχη της Νέας Δημοκρατίας για υποκίνηση των εντάσεων.
«Οδηγούμαστε σε καταστάσεις που μπορεί να γίνουν μη διαχειρίσιμες» προειδοποίησε εξάλλου μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι και η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.
 
 πηγή:ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάθε σχόλιο αναδεικνύει και την παιδεία του σχολιαστή.